Ιστορία Τ.Κ. Καλλιθέας

Λέγεται ότι η αρχαία ονομασία του χωριού είναι Σίδες, που σημαίνει Ροδιές. Πράγματι στη περιοχή ευδοκιμούν πολύ οι ροδιές, αν και σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο για οικιακή κατανάλωση.

Σημάδια από αρχαιολογικές έρευνες πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από το σημερινό χωριό υπάρχουν δείγματα οικισμών, όπως στην περιοχή Λυκούρσι (νοτιοδυτικά), στην περιοχή Κούρτανι νότια και στην περιοχή Μετόχι (δυτικά). Στην κορυφή επίσης του βουνού Σωρός δυτικά του σημερινού χωριού, υπάρχουν δείγματα Κυκλώπειων τειχών Μυκηναϊκής περιόδου. Ολλανδή αρχαιολόγος, που έκανε πρόσφατα έρευνες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, είπε ότι ο σημερινός ναός είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο και σπάνιο ναό της θεάς Ήρας.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μουσταφάδες. Η μετονομασία του σε Καλλιθέα έγινε το έτος 1953. Δεν υπάρχει σαφές αποδεικτικό στοιχείο γιατί αυτό το χωριό διατηρούσε μέχρι το 1953 το όνομα Μουσταφάδες. Στην προφορική παράδοση κυκλοφορεί ότι στην περιοχή του χωριού Πύργος ήταν εγκατεστημένος Τούρκος αξιωματούχος ή μεγιστάνας της περιοχής ονόματι Μουσταφάς, αλλά ακόμη κι αυτό είναι αμφισβητήσιμο. Μουσταφάς στην αραβική γλώσσα σημαίνει αυτός που ξεχωρίζει, ο διαπρεπής.