NEA

Τελική εκδήλωση του έργου Europe In Question – EIQ στον Δήμο Τανάγρας
/ /

Τελική εκδήλωση του έργου Europe In Question – EIQ στον Δήμο Τανάγρας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Τανάγρας η τελική εκδήλωση του έργου «Europe In Question», στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2018, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020 (Europe For Citizens)» και στο οποίο συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

  1. Δήμος Τανάγρας, Ελλάδα (Επικεφαλής Εταίρος)
  2. Siawns Teg, Ηνωμένο Βασίλειο
  3. Forestry Municipalities Association of Comunitat Valenciana, Ισπανία
  4. The Innovation and Development Institute Principe Real, Πορτογαλία
  5. Foundation for the Promotion of Social Inclusion, Μάλτα
  6. Development Immigration Cooperation Association-DICA ONLUS, Ιταλία
  7. Empaatia NGO, Εσθονία

Στόχος του έργου είναι να δοθεί το βήμα στους πολίτες ώστε να εκφραστούν για το είδος της Ευρώπης που ονειρεύονται και θέλουν, εμπλέκοντάς τους ουσιαστικά πιο έντονα στις διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστούν με κοινή στρατηγική τα κοινά προβλήματα, ενώ η θεματική του έργου είναι ευρεία και επίκαιρη: Brexit, προσφυγικό, οικονομική κρίση, τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο του έργου διοργανώθηκαν διήμερα συνέδρια/forums σε επτά Ευρωπαϊκές χώρες, όπου συζητήθηκαν οι ωφέλειες αλλά και οι δυσκολίες που ενέχει το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης. Ειδικότερα οι διήμερες συναντήσεις που διοργανώθηκαν, στόχευσαν:

  • στην ανάδειξη της παρούσας κατάστασης στην Ε.Ε.
  • στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
  • στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης σε μικρές παραδοσιακές και παραγωγικές τοπικές κοινωνίες
  • στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας,
  • στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, εθνικά και ευρωπαϊκά.

Το πρωί της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε αρχικά στο Λύκειο Σχηματαρίου, εκδήλωση με τίτλο «Νέοι και Ε.Ε.: Προβλήματα και ευκαιρίες» και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπίες μαθητών των Λυκείων του Δήμου Τανάγρας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του έργου εστιάζοντας στις απόψεις των νέων των χωρών που εκπροσωπούν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές για θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με την Ε.Ε. (εργασία, σπουδές, παροχές, δημοκρατικές διαδικασίες).

tanagra1

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σχηματαρίου κατά την οποία οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες τους. Στη συνέχεια, διακεκριμένοι ομιλητές μίλησαν για θέματα που απασχολούν την Ευρώπη σήμερα όπως για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε, το ΕΥΡΩ και την ΟΝΕ καθώς και για τον ευρωσκεπτικισμό. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες για παρόν και μέλλον της Ε.Ε. και την στάση των πολιτών απέναντι στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Τη λήξη της εκδήλωσης τίμησαν χορευτικοί σύλλογοι του Δήμου Τανάγρας (Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, Πετριλιώτες, Τερψιχόρη και Ειλέσιον).

Η διήμερη συνάντηση ολοκληρώθηκε με συνάντηση του εταιρικού σχήματος την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας, όπου πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός δικτύου Europe In Question ενώ οι εταίροι δεσμεύτηκαν για μελλοντική συνεργασία σε κοινές δράσεις.

Στο περιθώριο της διήμερης εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημεία ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος του Δήμου Τανάγρας.

Το έργο «Europe In Question» χρηματοδοτείται 100% από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Europe For Citizens 2014-2020, έχει συνολικό προϋπολογισμό 150.000€ και διάρκεια 24 μήνες.

tanagra2
Πρόσκληση για την 44η συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής 2018
Συμμετοχή του Δήμου Τανάγρας στην 7η εκδήλωση του έργου Europe In Question – EIQ στην Ισπανία